Felvidéki hadjárat - Csata a Sutyu-völgyben

A Felvidéki Emlékhadjárat második napján, Bátorkeszin jelentkeztünk Tárnok István őrnagy úrnál, főszervezőnél és csatlakoztunk 2 fővel a harczoló egységekhez. A Szegedi 3. Honvédzászlóaljhoz kerültünk beosztásra Vass László ezredes úr parancsnoksága alatt.

 

 

Bátorkeszin az 1848-as emlékhelynél katonai tiszteletadás után alaki bemutatót tartottunk, majd az ebéd következett. Madarra kora délután érkeztünk autókkal, majd bevártuk a lovasságot és menetoszlopban felvonultunk a csata helyszínére, a Sutyu-völgybe.

 

A megemlékezés és ünnepi műsor után felálltak a seregek, az osztrák gyalogságot a veresegyháziak alkották. Hadnagyként a bal szárny vezetése volt feladatom, sortüzekkel és szuronyrohammal elfoglaltuk az ellenséges ágyút és lehetővé tettük a huszárság rohamát, amely eldöntötte a csatát. Többször csaptunk össze közelharcban az ellenséggel, Horváth honvéd hősi halott lett.

 

Az ütközet után közös vacsora volt, ahol a Tavaszi Hadjárat emléklapjait és kitűzőit is átvehettük.

 

KÉPTÁR

 

 

1848/49 Szabadságharc Budai 2. Honvédzászlóalj - Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület © 2014. Minden jog fenntartva.