A 2. honvédzászlóalj 2015. évi eseményei

Tüzér avatás a komáromi erődben

A keresztény hagyomány szerint Szent Borbála a tüzérek védőszentje. 2015. december 5-én a komáromi Monostori erődben hagyományos tüzér avatással emlékezett meg a Komáromi 1849/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület.

 

Az ünnepségre csapatunk is meghívást kapott és honvédeinket tiszteletbeli tüzérekké avatták.

 

Bővebben...

MHKHSZ Konferencia

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 2015. november 28-29-én Bábolnán, a Nemzeti Ménesbirtokon tartotta meg a bevezetni kívánt kiképzési és minősítési rendszerről konferenciáját. A közelmúltban jelentkeztünk a Szövetségbe, így csapatunk is meghívást kapott a konferenciára, a BKHE-t Berlinger Gábor hadnagy és Horváth Domokos őrmester képviselték. A küllemi, elméleti és gyakorlati követelmények mellett fontos információkat kaptunk az öltözetek, felszerelések témakörben is.

Bővebben...

Zászlószentelőnk az Aradi Vértanúk Emléknapján

Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján történő megemlékezést követően Dr. Lackner Pál sz.k. dandártábornok, evangélikus püspök szentelte fel zászlónkat. Az ünnepségen ágyúlövés, díszsortűz, toborzótánc és a Budavár visszavételéről szóló kiállítás megnyitója színesítette a programot.

Bővebben...

Az őszi hadjáraton

A Szentegyházi Huszárbandérium idén immár tizedik alkalommal szervezte meg az Őszi Hadjáratot, amely a szabadságharc erdélyi toborzó körútját eleveníti fel. Honvédcsapatunk tagjai a legtöbb hadjáraton már részt vettek, de egységes csapatként először "harczoltunk" a legnagyobb erdélyi hagyományőrző rendezvényen.

Bővebben...

Megújuló nyergestetői kopjafák

A nyergestetői székely hősök emlékhelyén számos értékes kopjafa az idő és időjárás miatt veszélybe került. A kézdivásárhelyi Csiszár Dénes Faipari Tanműhely és a Kelengye Egyesület összefogásával a régi kopjafákat minőségi faápolóval lekezelték. Vasárnap a tanműhely tanulói István Sándor fafaragó, tanműhelyvezető és Taierling Péter, a Praetoria Egyesület elnöke irányításával láttak munkához. Ez idő alatt a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai is idelátogattak, és tisztelegtek Nyergestető egykori hőseinek emléke előtt.

 

Bővebben...

Díszőrség az NSKI-ben

Október 6-án Nemzetstratégiai Kutatóintézet V. kerületi, Nagysándor József utcai székházában felavatták Nagysándor József, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kivégzett honvédtábornokának tiszteletére állított emléktáblát, honvédeink díszőrséget álltak.

 

KÉPTÁR

Hősök Napja, Trianoni gyásznap

Csapatunk egyenruhában állt díszőrséget a budakeszi temető 2. világháborús emlékműve előtt június 1-jén a Hősök Napján. Mogyorósi Imre, a Keszi Íjászok törzsfője helyezte el a síremléknél egyesületünk koszorúját. Június 4-én az 1. világháborús emlékműnél koszorúztunk.

Bővebben...

Budavári megemlékezés

A 27. Tavaszi Emlékhadjárat Budavára 1849. május 21-én történt bevételére emlékező programmal ért végett. Ennek megszervezésére ebben az évben is a nagykátai Kossuth Lajos Hagyományőrző Csapat Basa László kat.hő. százados vezetésével kapott megbízást. Csapatunktól Forró Gábor és Horváth Domokos csatlakozott a nagykátai hagyományőrzőkhöz.

 

Bővebben...

Felvidéki hadjárat - Csata a Sutyu-völgyben

A Felvidéki Emlékhadjárat második napján, Bátorkeszin jelentkeztünk Tárnok István őrnagy úrnál, főszervezőnél és csatlakoztunk 2 fővel a harczoló egységekhez. A Szegedi 3. Honvédzászlóaljhoz kerültünk beosztásra Vass László ezredes úr parancsnoksága alatt.

 

Bővebben...

Honvédeink a Budakeszi Polgári Bálon

A budakeszi polgári bálon több mint kétszázötven vendég vett részt: budakeszi polgárok, polgári körösök, honvéd hagyományőrzők, a vitézi rend tagjai, Budakeszi emeritus polgármesterei, a környező települések polgármesterei, és még sokan mások. A műsorban a Budakeszi Honvédek is felléptek a szabadságharcra emlékezve.

Bővebben...

Isaszegen harczoltam...

Az isaszegi csatajeleneten először tesztelhettem élesben Augustin puskánkat. A nagykátai honvédek kötelékében tanulhattam meg az alaki mozgásokat és harczászatot.

B.G.

Bővebben...

Forradalmi forgatag a Hadtörténeti Múzeumban

Csapatunk felkérést kapott a Hadtörténeti Múzeum Forradalmi Forgatag nyílt napján a szabadságharc honvédségének képviseletére, amelyre örömmel álltunk rendelkezésre. A Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztálya Sándor Zsolt őrnagy vezetésével képviselte a huszárságot, a Nagykátai Tüzérek pedig a tüzérséget.

 

Bővebben...

Díszőrség a SZIA nemzeti ünnepén

A Széchenyi István Általános Iskola Nemzeti Ünnepi műsorán díszőrséget álltunk. Ezúton is gratulálunk az iskolásoknak és tanáraiknak a színvonalas műsorhoz! A Nagy Sándor József Gimnázium ünnepi műsorához egyenruhákat adtunk kölcsön.

 

Bővebben...

1848/49 Szabadságharc Budai 2. Honvédzászlóalj - Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület © 2014. Minden jog fenntartva.