2016. évi események

Kiváló eredmény a minősító vizsgán

2016. november 19-én, a kecskeméti repülőbázison került megrendezésre a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség gyalogsági és tüzérségi alaki és küllemi minősítő vizsgája. Zászlóaljunk kiváló eredménnyel abszolválta a vizsgát, így minősített csapatként végezheti a továbbiakban tevékenységét.

Bővebben...

XI. Őszi Hadjárat

A XI. Őszi hadjáratnak idén jeles aktualitása volt, hiszen a Szentegyházi Huszárbandérium idén megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli. A szabadságharc 1848. évi erdélyi toborzó körútját felelevenítő őszi hadjárat idén a zord időjárás ellenére is rengeteg hagyományőrző csapatot vonzott, érketek a huszárság és a gyalogság képviselői a Kárpát-medence minden szegletéből.

Bővebben...

MHKHSZ gyalogsági kiképzés Bábolnán

Az október 1-2-i hétvégén a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon megtartott gyalogsági és tüzérségi kiképzés elsődleges célja a csapatok felkészítése volt a küllemi és alaki minősítő vizsgára, amelyet az MHKHSZ 2016. november 19-20-ra írt ki.

Bővebben...

Pákozdi csatabemutató

2016. szeptember 24-én ismételten megszólaltak az ágyúk a Pákozd-Sukorói ütközet 168. évfordulója tiszteletére. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően újra összegyűltek a hagyományőrzők a pákozdi obeliszk környékén, hogy emlékezzenek az 1848/49 Forradalom és Szabadságharc első győztes ütközetéről, a VII. Honvédfesztivál keretén belül.

Bővebben...

VII. Római-parti Fesztivál

Zászlóaljunk 2016. szeptember 17-én az Óbudai Piknik keretében, a III. kerület Civil és Nemzetiségi Napján vett részt Pünkösdfürdőn, a Duna-parton.

Bővebben...

Honvédeink Lengyelhonban

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia 2016-ban a lengyel-magyar szolidaritás évében hagyományos nyári hangversenykörútján Kis-Lengyelországba látogatott. A Magyar Örökség díjas 150 tagú székelyruhás gyermekegyüttest zászlóaljunk is elkísérte és az út során hat helyszínen emlékeztünk meg a Lengyelországban elhunyt magyar hősökről, végeztünk díszelgési és menetgyakorlatokat.

 

Bővebben...

Egerszeg Fesztivál

2016. június 10-13 között került sor Zalaegerszegen az Egerszeg Fesztivál eseményeire. Tavaly nagyon jól éreztük magunkat, így idén is örömmel érkeztünk zalai barátaink meghívására. Tovább

Bővebben...

Nemzeti Összetartozás Napja Csillaghegyen

 

2016. június 5-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Óbuda Önkormányzatának felkérésére Csillaghegyen, az Országzászlónál vettünk részt az ünnepségen.

 

Fő feladatunk a tisztelgés mellett a nemzeti lobogó és Óbuda zászlajának tartása volt.

 

Az ünnepi beszédet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta sorfalunk előtt.

 

 

Bővebben...

Hősök Napja

2016. május 30-án Budakeszi, az 1. Világháborús Emlékműnél vettünk részt a Hősök Napi megemlékezésen.

Budavári megemlékezés

Budavár 1849. évi bevételére és Görgey Artúr tábornokra emlékeztünk, aki ugyanezen a napon hunyt el 100 évvel ezelőtt. A résztvevő csapatok: kecskeméti 71. Honvédzászlóalj, budai 2. Honvédzászlóalj és a zalai 47. Honvédzászlóalj. (Fotók: Berlingerné Kiss Orsolya)

Bővebben...

Óbuda Napja

2015. május 7.-én Óbuda kulturális fesztiválján, az "Óbuda Napján", a Zichy-kastély udvarán szerepeltünk.

 

Sátrunkat szépen feldíszítettük a tevékenységünkről és a honvédek felszereléséről készített transzparensekkel. Rengeteg gyermek, elsősorban 8-12 évesek érdeklődött a fegyverek, felszerelések iránt, öröm volt a sok mosolygó arcot látni. A legkisebbek kedvence a harci dobunk volt, minden kisgyerek szeretett volna a dobverővel egyet ráütni, így dobosunk sem unatkozott...

 

A Fő téren őrjáratokat is indítottunk, a kastélyudvarban pedig szuronyharcot is bemutattunk.

 

Bővebben...

Óbuda csatlakozása a budai 2. Honvédzászlóaljhoz

Az 1848/49-es szabadságharc "budai" 2. Honvédzászlóaljának hagyományőrzésével kapcsolatban megkerestük a budai kerületek polgármestereit, hogy felajánljuk a lehetőséget a csatlakozásra: az összefogással egy valóban közös budai hagyományőrző egységet kiállítva méltón jeleníthessük meg az egykori budai sorozású, az 1. zászlóaljjal együtt elsőként felszentelt majd azonnal hazánk védelmére vonult honvéd zászlóaljat.

 

Óbuda Önkormányzata elsőként döntött a csatlakozásról és már a 2016-os évben komoly támogatással 2 fő honvéd teljes felszerelésének kiállítását vállalta. Zászlóaljunk nagy megtiszteltetésnek tekinti Óbuda csatlakozását és örömmel várjuk az első két óbudai polgárt, aki személyesen belép hagyományőrző egységünkbe és képviseli a III. kerületet az országos rendezvényeken. Május 7-én az Óbuda Napja rendezvényen a Zichy kastélyban a civil udvaron zászlóaljunk is jelen lesz, ez egyben kitűnő alkalom is lesz a toborzásra. Várunk minden kedves érdeklődőt!

 

Felvidéki hadjárat

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 2016. április 23-24-re honvéd gyalogsági kiképzést hirdetett meg Komáromban a Monostori Erődben. Zászlóaljunk hét fővel érkezett a kiképzésre. Szombat délután átbuszoztunk Madarra, a Felvidéki hadjárat keretében került sor a Sutyu-völgyben a csatajelenetre, majd utána pincelátogatásra, borkóstolóval, nótázással. Vasárnap délután a Monostori Erődben a 49' áprilisi komáromi csatát játszottuk el egy nagyszabású csatabemutató keretében.

 

Bővebben...

Díszőrség a Széchenyi emlékév tiszteletére

A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium előtti téren gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulójára rendezett koszorúzási ünnepség keretében a fővédnök, Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár megnyitotta a Széchenyi Emlékévet Budakeszin. Az ünnepségen honvédeink díszőrséget álltak a Széchenyi-szobor mellett.

 

Bővebben...

Honvédeink a tavaszi hadjáraton

Zászlóaljunk már nagyon készült a 28. Tavaszi Emlékhadjáratra, amely Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata. A nagyobb csatajeleneteken szerettünk volna mindenképpen harczolni, tapasztalatokat gyűjteni, ezért négy helyszínre is bevonultunk: Boldog, Hatvan, Tápióbicske és Vác csatáinak részesei voltunk.

Bővebben...

Forradalmi Forgatag a Hadtörténeti Múzeumban

Zászlóaljunk a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Forradalmi Forgatag rendezvényén szerepelt 2016. március 14. és 15-én. Csapatunk jelenítette meg a szabadságharc honvéd gyalogságát. Félóránként őrjárat keretében sortüzeket adtunk le, a gyerekeket a puska töltésének helyes sorrendjére és szuronyharcra tanítottuk. A lányok reformkori ruhákban emelték a rendezvény fényét.

Bővebben...

Díszőrség Csíkszeredán

2016. március 15-én Csíkszeredán a nemzeti ünnepségen a Petőfi szobornál Jánosi Attila honvéd állt díszőrséget. A budakeszi küldöttséggel utazott honvéd társunk képviselte a Budai 2. Honvédzászlóaljat a székelyföldi megemlékezésen.

 

Bővebben...

Nemzeti ünnepünkön Budakeszin

2016. március 11-én Budakeszin a Prohászka Ottokár és Nagy Sándor József Gimnáziumokban, a Széchenyi István Általános Iskolában, a Szivárvány, Tarkabarka, és Pitypang Óvodákban, az Elmer családi napköziben és a városi ünnepségen az Erkel Ferenc Művelődési Központban szerepeltünk.

Bővebben...

Rendhagyó történelemóra a SZIA-ban

Nemzeti ünnepünk alkalmából rendhagyó történelemórát tartottunk a budakeszi Széchenyi István Általános Iskola negyedikesei számára. Egymás után két tanórában a teljes évfolyam számára mutattuk be a szabadságharc honvéd gyalogságának felszerelését, és meséltünk a csatákban betöltött szerepükről.

 

Bővebben...

Polgárok Háza

 

A 2. Honvéd Zászlóalj is meghívást kapott a Polgárok Házában 2016. február 19-én megrendezett eseményre. A Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet sorozata a 2016. tavaszi évadában az 1849. évi dicsőséges tavaszi hadjárat eseményeit idézi fel hagyományőrzők bemutatójával, zenével, tánccal.

 

Bővebben...

1848/49 Szabadságharc Budai 2. Honvédzászlóalj - Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület © 2014. Minden jog fenntartva.