"Hősök emlékére" Danis János fotókiállítása

Danis János barátunk Budakeszire is elhozta a "Hősök emlékére" című fotókiállítást, amely válogatás a Kárpát-medence 1. világháborús magyar emlékhelyei fényképeiből. A kiállítást egyesületünk az Erkel Ferenc Művelődési Központ partnereként a Nagysándor József Emlékházban rendezte meg.

 

 

 

Danis János, gödöllői fotóművész tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és az Amerikai Fotográfia Társaságnak, a PSA-nak. Évek óta több kategóriában rendszeresen szerepel a PSA top listáin, 2011-ben fotózsurnalisztikai kategóriában "World Top" harmadik helyezést ért el. 2012-ben megnyerte a MAFOSZ "Év fotósa" és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége "Év fotóművésze" címeket. 2013-ban megkapta a nemzetközi fotóművészeti szövetség kiváló művésze bronz minősítést, erre utal a plakáton is látható EFIAP/b jelzés.

 

Danis János fényképeivel az érzelmekre kíván hatni, bemutatja a természeti és emberei lét szépségét és a küzdelmek mellett is létező örömeket. A dokumentarista fotós precizitásával olyasmikre is ráirányítja a figyelmet, ami mellett mások egyszerűen elmennek.

 

A kiállítás megnyitóján a fotóművészt Berlinger Gábor, a BKHE elnöke méltatta. Köszöntőjében kiemelte: "Bár a mostani kiállításon a képeken nem látunk embereket, mégis emberekről szólnak. Azokról a hősökről, akik legszentebb kincsüket, az életüket áldozták fel és rólunk, akiknek nem szabad elfeledni őket".

 

A megnyitóra több híres fotóművész és vidéki ismerős is érkezett, az első világháború hőseinek tiszteletére együtt énekeltek el a "Ha kimegyek a doberdói harcztérre" c, katonadalt, amelyet Kiss Beatrix, a Nagy Sándor József Gimnázium tanulója kísért citerán.

 

A megnyitó végén bemutattuk legújabb "hadiszerzeményünket", egy Augustin típusú, engedéllyel rendelkező puskát.

 

A kiállítás december 9-ig a plakáton feltüntetett vagy előre egyeztetett időpontokban tekinthető meg az Emlékházban.

 

KÉPTÁR

 

Videók (Forró Gábor felvételei):

 

Köszöntő

 

Danis János bemutatkozása

 

"Ha kimegyek a doberdói harcztérre"

 

1848/49 Szabadságharc Budai 2. Honvédzászlóalj - Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület © 2014. Minden jog fenntartva.